Vonatkozó jogszabályokCsak a vizsgára bejelentett vagy már levizsgázott permetezőgépek használhatóak

2020. június 3, szerda
A Nébih felhívja a termelők figyelmét, hogy idén már csak műszaki vizsgálatra bejelentett vagy érvényes műszakival rendelkező permetezőgéppel lehet növényvédelmi munkákat végezni. Azokat a gépeket, amik nem felelnek meg e követelményeknek a hatóság az ellenőrzések során leállítja, tulajdonosaikkal szemben pedig eljárást indít.
Forrás: NÉBIH Portál

2008 évi. XLVI. Törvény

„A növényvédelmi gépeket az e törvény végrehajtására kiadott jogszabály szerint típusminősítés alá kell vetni forgalomba hozatalukat megelőzően, továbbá a használatuk során időszaki felülvizsgálatnak kell alávetni.”

43/2010. (IV.23.) FVM rendelet

„A szolgáltatás és árutermelés során használt növényvédelmi gépeket - a kézi, illetve háti permetezőgépek kivételével - háromévente a 3. melléklet szerinti időszaki felülvizsgálatnak (a továbbiakban: felülvizsgálat) kell alávetni.”

2009/128/EK irányelv

“A tagállamok biztosítják, hogy a hivatásos felhasználásban alkalmazott, a peszticid kijuttatására haszbált berendezéseket és tartozékokat rendszeres időközönkét megvizsgálják. A vizsgálatok közötti időköz nem haladhatja meg az öt évet 2020-ig, majd azt követően a három évet.”
“ A tagállamok 2016. december 14-ig biztosítják, hogy a peszticid kijuttatásához használt berendezések vizsgálata legalább egyszer megtörtént. Ezen időpontot követően kizárólag azok a peszticid kijuttatásához haszbált berendezések használhatók hivatásosan, amelyek sikeresen teljesítették a vizsgálatot.”

Kapcsolódó jogszabályok

  • Az Európai Parlament és a Tanács a peszticidek fenntartható használatának elérését célzó közösségi fellépés kereteinek meghatározásáról szóló 2009/128/EK irányelve
  • 43/2010 FVM rendelet a növényvédelmi tevékenységről
  • 35/2019. (VII. 15.) AM rendelet a növényvédelmi tevékenységről szóló 43/2010. (IV. 23.) FVM rendelet módosításáról